Post izborne teme

Post izborne temeTema 1. izbori.

Stvar je u tome da izbori nisu ni bili u pravom smislu izbori jer je sve je od početka postavljeno tako da se unapred zna pobednik. Postoji za to nekoliko razloga. Pre izbora se znalo da će SPS ići u koaliciju sa DS tako da bez obrira na izborni poraz vlada će ostati ista. Ovo važi i u slučaju koalicije sa SNS jer bi to bila gotovo ista vlada. Ne postoji u Srbiji opozicija koja će biti bitno drugačija od dosadašnje vlasti pa otuda nemogućnost bilo kakve promene. Deset gotovo istih partija nije ponuda već dokaz ne postojanja pravih pitanja koje će dijagnostikovati probleme i time otovriti put za odgovore. Kada su pitanja pogrešna ni jedan od odgovora ne može biti tačan. Ispravno pitanje nije kako zadržati Kosovo već šta učiniti na pomirenju sa Kosovom i šta Srbija čini loše u stvaranju dobrosusedskih odnosa sa Kosovom. Nije ispravno pitanje kako naći investitore i pozajmice već kako smo se našli u situaciji da pozajmljujemo neprekidno i šta možemo sami da učinimo da nešto promenimo. Nije ispravno pitanje koliko naplatiti prijemne u škole i koliko će mo novih fakulteta otvoriti već zašto maturanti idu ulicom i uzvikuju imene ratnih zločinaca uz nacistički pozdrav. Nije ispravno pitanje ko je krao i ko je korumpiran već koji su načini i mehanizmi da se korupciji stane na put i lopovi privedu pravdi.  Na izborima nije pravo pitanje bilo ko je manje zlo već šta je dobro.

Tema 2. Beli listić.

Beli listić je pokušaj da se da odgovor na prethodna pitanja i to je jedini pozitivan ishod izbora. Pokrenuta je i inicijativa za ponovno formiranje Građanskog Saveza Srbije što je logičan nastavak građanske kampanje na socijalnim mrežama u promovisanju belih listića. I naravno dva medija orijentisana isključivo na internet, Peščanik i E-novine, koji su imali snage i razuma da nakon izbora svojim tekstovima ispravno artikulišu energiju i ideju belih listića, precizno definišu stanje u državi nakon izbora i daju gradilište na kome će svaka generacija moći graditi svoja pitanja i odgovore. Čini mi se da su čak i neki meinstream mediji u nedostaku sopstvenih načina pojimanja sveta pomalo prepisivali od ova dva internet medija. Kako partije koje su bliske belim listićima nisu prihvatile pruženu ruku, povukle se u opoziciju, smenile rukovodstva stranaka i promovisali neke nove ljude ligičan potez je inicijativa za aktiviranje GSS.

Tema 3. Optuživanje intelektualaca

Boris Tadić i intelektulani krugovi oko njega ne primereno su optužile nezavisne intelektualce za svoj poraz posebno naglašavajućii u toj hajci Vesnu Pešić, e-novine i Peščanik. Ovim su pokušali da promene definiciju nezavisnog intelektualca u čoveka koji za prvo ne misli, za drugo ako i misli onda ne misli svojom glavom, za treće dužnost mu je da se slaže sa postojećim i za četvrto ako već se ne slaže sa postojećim onda je bolje da ćuti. Sve ovo je imalo jedan cilj a to je da skrene pažnju sa glavnog razloga poraza DS-a i Tadića, a to je nesposobnost da vode državu.

Tema 4. Tomisalv Nikolić i diploma

Pobednik predsedničkih izbora uvek u centru pažnje pa ne čudi veliko interesovanje za svaku sferu njegovog života. Mnogo se prašine diglo oko diplome Tomislava Nikolića da bi se sa njom sakrile sve ona bitna pitanja. Kako je došlo do toga da pobedi na izborima, dvanest godina nakon petog oktobra, jedan četnički vojvoda? Šta je dosadašnja vlast učinila da dođe do takve promene i do stavranje atmosfere  u društvu da postane prihvatljiv? Šta je to dosadašnja vlast učinila loše i dovela zemlju do siromaštva? Ova teme je samo bacanje prašine u oči i ništa više jer postoje mnogo gore stvari koje se mogu reći o novom predsedniku osim diploma.

Tema 5. Milorad Dodik

Milorad Dodik je sam sebe nametnuo kao temu. Već je u Republici Srpskoj medijska ličnost broj jedan ali sada želi biti to isto i u Srbiji. Ovo je činio i pre ali nikada tako otvoreno. Prvo se umešao u pregovore o novoj vladi diskvalifikacijom LDP kao partnera jer je njen predsednik izjavio da je RS genocidna tvorevina. Nedavno je izjavio i da Srbija ne može da računa na Kosovo i na integraciju Albanskog stanovništva u Srbiju ali eto ima njega i RS. Sudeći po svemu Dodik priprema pripajanje RS Srbiji a sebe nudi kao koalicionog partnera. Za to vreme jedan čovek sa belom trakom na ruci stoji u centru Prijedora dok se čitav grad glumi Dodika.

Tema 6. Himna

Sramno je oteran jedan mladi čovek iz reprezentacije zbog rasnog zakona koji je legalizovan u Srbiji dvanest godina nakon petog oktobra. Odbio je da peva himnu jednog etnosa, koja se propagira kao himna jedne višenacionalne države. Pripadnici njegovog etnosa su bili primorani da pred egzekuciju pevaju ovu himnu i to od strane izbornikovog dobrog prijatelja Arkana.  Sramno.

Tema 7. Vuk Jeremić

Vuk Jeremić, zaboravljeni srpski političar, je postao presedavajući  geralne skupštine UN i to predstavio, ne kao svoju ličnu pobedu, već kao pobedu čitavog Srpskog naroda i Srbije. Objasnio je da je to neka vrsta referenduma o Srbiji kao što je i svaka pobeda Novaka Đokovića mali referendum. Srbija od toga nema nikavu korist kao što ni nema nikavu korist od pobeda najboljeg srpskog tenisera. Da ima države bez vrhunskih sportista bi odavno propale, plate bi zavisile od forhenda, stopa ne zaposlenosti od zakucavanja lopte u koš a Jeremić bi kao predsednik teniskog saveza zapravo bio ministar finansija.  Obojica će od svojih ličnih i zasluženih uspeha dobro povisiti svoje račune na banci i tu priča počinje i završava.

Tema 8. Boris Tadić

Mislio sam da je Boris Tadić tema ali on to nije. On je dijagnoza ovog društva.

Bob Lebowski

 

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *