Česi, Srbi, Kelti i ostali.

kelti

Dan je bio neobično topao za ovo doba godine i u kombinaciji sa prethodnom šetnjom po gradu dao je onaj pravi nivo žeđi koji pivo pretvara  u jednu od onih malih radosti življenja. Centar Praga se budio iz zimskog sna.

U kafani je bila gužva ali sam ipak uspeo da nađem jedan prazan sto. Sedeo sam i tihovao uz kriglu piva kada se pojavo čovek koji se bližio tridesetoj i upitao ljubazno da li može sesti za moj sto. Rekao sam mu da nemam ništa protiv i da će mi ustvari biti drago da sa nekim proćaskam dok pijem pivo. Naravno prvo smo jedan drugom poželeli dobro zdravlje uz obavezno sudaranje krigli i gledanje u oči.

Predstavio se kao Honza što će reći da mu je pravo ime Jan. (Honza je nadimak za svakog Jana). Plave kose, plavih očiju, srednje visine, brzih pokreta, bele patike, dzins pantalone, bela majica i tanka jakna. Teško bi ga bilo izdvojiti iz gomile ljudi koja se neprestano kretala po centru. Prepoznao je po mom naglasku da nisam Čeh pa je pitanje o mom poreklu bilo na mestu. Odgovorio sam da sam iz Srbije. Nije mi delovao da baš tačno zna gde je to i koja je to tačno od tih balkanskih država samo je ispustio jedno dugačko aha i nastavio.

Znate da mi Česi smo Kelti.  – Rekao je Honza i čekao moju reakciju dok je nemirno palio cigaretu. Ostavio mi je vremena da se filozofski zamislim na ovu konstataciju.Rešio sam da mu izađem u susret i čujem šta će dalje da priča.

Stvarno? Nisam znao pa to je sjajna vest. Ustvari bar mislim da je dobra.

Da jeste. Mi smo Kelti. Vidite mi smo Kelti još od samog svog postojanja. Ovaj kada je naš kralj … ovaj … sada ne mogu da se setim imena … e vidite i on je to isto znao.

On je znao da je Kelt?

Da, jako davno. Znao je da smo bili Kelti ali su nas Sloveni poslovenili što znači mi nismo Sloveni mi smo Kelti.

A neki dokaz (Srpski: To je tako kada ti ja kažem) postoji, predpostavljam.

O da. Vidite Bohemija (Srpski: Vaistinu Srbija Bre) je Keltstko ime za Bohemiju a ovo je Bohemija. Eto vidite. I nije samo to jedina reč ima ih još mnogo samo sada nemogu da se setim.  Znao sam i šta ta reč znači ali sam zaboravio. Mi imamo Kletske korene za razliku od Slovaka (Srpski: Hrvati) koji su Sloveni a mi to nismo.

Zar to nisu vaša braća sa kojom ste živeli ste u jednoj državi (Srpski:  Prostor za otimanje), Čehoslovačkoj (Srpski: Jugoslavija).

Da ali mi smo u toj državi bili potlačeni i mi smo sagradili celu Slovačku (Srpski:Hrvatska). Puteve (Srpski:predizborno obećanje), fabrike, zgrade i sve ostalo. Sve su naše pare išle tamo dok smo mi propadali. Bili smo potlačeni u toj državi koja je uzimala od nas i davala Slovacima.

Potlačeni od Slovena?

Ne, od Slovaka a Sloveni su tlačili Kelte.

Odnosno vas.

Da nas. I znateli ko je bio Gustav Husak (Srpski: Mika Špiljak)?

Znam. Predsednik (Srpski: Boris Tadić)  Čehoslovačke.

E on je bio Slovak.

I Sloven.

Da i Sloven

I otimao je sve od Čeha i nosio u Slovačku

I od Kelta je otimao?

I od njih … ovaj nas.

Velika hulja taj Husak.

Jeste.

Da li znate da se i kod mojih sunarodnika javlila ista ideja, da smo i mi poreklom Kelti. Ima dosta teorija o tome i priličan broj knjiga je napisan.

Stvarno. Eto vidite da je istina ovo što vam pričam. Nije to samo teorija. Drago mi je da su i Mađari shvatili …

Nisam iz Mađarske ja sam iz Srbije.

Aha, sve jedno i Mađari (Srpski:Grci) su Kelti isto.

Ali njih nisu po svemu sudeći tlačili Sloveni već Atila.

Da baš tako. I da samo znate ja sam desničar. – rekao je pretodno lupivši dnom krigle o sto koju je zatim na eks ispio kao da sam sebe hrabri. Izrekavši ovo na momenat se ućutao čekajući reakciju sa mešavinom ponosa i straha poput deteta koje je reklo nešto što ne pripada njegovim godinama i sada čeka reakciju odraslih. Nameštao je jaknu par sekundi ozbiljnog izraza lica. Tek tada sam primetio na reveru bedz sa nekakvom skraćenicom i parolom o veličini českog naroda, himne i zastave.

Moram priznati da mi je prilično teško odrediti šta je desnica (Srpski: Sve stranke u Srbiji)  u Českoj.

Pratim politiku pa ću vam pomoći da se snađete. Baš sam juče bio na sastanku.

Dobro. Levica (Srpski: Sve stranke u Srbiji)   to su Komunisti i Socijalisti  ako se ne varam.

Socijalisti da a Komunisti su Husakova deca.

Onda su oni ili Slovaci ili Sloveni.

Ne to su isto Česi.

Kelti?

Pa … ovaj da.

Hmm … ništa mi nije jasno. Kelti komunisti i Husakova deca.

Mi smo Česki narod, nacija i ja sam patriota. I oni su Česi ali su komunisti. Pogledajte mi smo bili ovde oduvek i bili smo Kelti.

Gledali ste svoja Keltska posla.

Da. Onda su došli Sloveni i od nas napravili Čehe.

Ali vi ste Česki nacionalista.

Da ja to jesam i volim svoju zemlju i narod.

Zar nije prirodno da budete Keltski nacionalista?

Ne, ne, ne. Ja sam Čeh i veliki sam patriota ali mi vodimo poreklo od Kelta a ko je Kelt taj je dobar. Baš nam je na sastanku u stranci gospodin N. objasnio sve samo  sam malo zaboravio. On je veoma pametan i školovan čovek. On kada govori iz njega samo izlaze činjenice i podaci. Vi Makedonci to ništa ne razumete.

Razumem ja samo sam malo zbunjen. Inače nisam Makedonac već Srbin. – rekoh pun nadirućeg nacionalnog ponosa za koji nisam ni znao da imam. Valjda je to zarazno, širi se kao kuga.

A, Srbija sada znam. Vi o nama nemate lepo mišljenje vi mislite da smo mi neki Ukrajinci (Srpski: Šiptari-Pederi-Muslimani). Stalno se žalite da smo pašteta turisti. I ne volite kada odemo na vaše more i tamo malo trošimo, znam ja vas. Nisam ja iz Ukrajine – Rekao je ovo nekako tužno i odmahnuo rukom .

Zahvalih tada u sebi tiho svemoćnom Alahu što nisam Hrvat (Česki:Slovak ) i što Srbija (Češki: Češka) nema more jer da ga ima sada bi bio optužen za šovinizam i došlo bi do međunacionalnog sukoba.

Ne, ne to su Hrvati oni to misle o vama. Srbija nema more. Mi smo Kelti a Hrvati su Sloveni barem po ovoj teoriji. – Rekoh brzo i samozadovoljno što sam se na vreme izvukao.

Uvek su mi bili sumnjivi ti Hrvati. A da li znate da smo mi bili najbolji ratnici u Austro-ugarskoj monarhiji.

Kelti?

Da. Česi. Niko nije bio hrabriji od nas. To je ta keltska ratnička krv u nama.

U  Česima?

Da. Bili smo najcenjeniji ratnici u carstvu.

To se isto priča i za nas. – Kažem ja razuzdano nacionalno osvešćen – Ali nije ni čudo jer oba naroda su Kelti.

Jeste. Živelo Keltsko bratstvo.

Živelo.

Spojili smo krigle i nazdravili Keltima u nama samo nekoliko metara od mesta gde je bio spaljen Jan Hus. Moja nova probuđena dvostruka nacionalana svest vibrirala je  u ritmu Ortodoks Keltsa a napolju je bio tako lep sunčan dan.

Bob Lebowski

 

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *