Feminista

FeministaNedavno sam na blogu, povodom jednog teksta, dobio komentar da sam feminista. Mudro sam se nasmejao i rekao da verovatno jesam a da pri tome nisam ni razmislio šta to u opšte znači. Dobro, znam za feminizam i feministkinje, imam osnovno znanje o istoriji pokreta, svestan sam položaja žena kroz istoriju i danas, svih vrsta nasilja koje nad ženama vrše muškarci, svih društvenih privilegija koje imam samo zato  što sam muškarac, svestan sam postojanja diskriminacije žena i ostalih problema na koje ovaj pokret ukazuje ali sam si postavio pitanje da li zaista znam o čemu je reč i šta je to feminizam. Šta znači biti feminista?

Prošao sam internetom u potrazi za definicijom feminizma i uglavnom sam nalazio istorijske reference pokreta a najčešće je feminizam definisan kao ideologija.  Ne odgovara mi definicija feminizma isključivo kao ideologije jer prvo, ono za šta se bori ovaj pokret je zapravo civilizacijski konsenzus i nešto je normalno a ne samo skup ideja koji je izašao iz glave jedne ili više osoba, a drugo to pretpostavlja i suprotnu ideologiju, anti feminizam, kao ravnopravnu na ideološkom bojnom polju, što mislim da je takođe neprihvatljivo. Ne prepoznavanje nevolje drugog i njeno poricanje mi je neprihvatljivo u bilo kom obliku ljudskog saznanja a posebno mi je odvratno ako je podignuto na nivo ideologije. Davanje ideološkog okvira žrtvi je posredni nagoveštaj mogućnosti njene krivice.  Naravno da svaki pokret mora biti zasnovan na određenim idejama i pokušajima da se osmisle razlozi sopstvenog postojanja i potrebe ali mislim da je feminizam mnogo više. Probajte,na primer, definisati borbu protiv nasilja nad decom kao ideologiju a da se pri tom ne osetite loše. Nasilje nad decom je takođe tema kojom se bavi feministički pokret. Za empatiju, za osećaj patnje drugog, nije potrebna ideologija.

Zatim sam pokušao naći definiciju feministe ali o ovom pojmu je bilo vrlo malo podataka. Uglavnom se definiše kao muškarac koji podržava feministički pokret.  Odmah sam pomislio, da ovo sam ja, podržavam feminizam i znam da postoji ogroman broj muškaraca koji su šovinisti, seksisti, nasilni prema ženama i koji ne veruju u jednakost polova  ali ja nisam taj. Dobro, uživam neke privilegije samo zato sam muškarac ali pri tome podržavam feminizam i sasvim sam ispravan. Bedno, a jedna bedna misao sledi drugu bednu misao. U ostalom ja sam muškarac, pripadnik jačeg pola i moja je dužnost … stop, hold that thought, this is wrong on so many levels.

Nije ova misao trajala dugo, možda sekund ili dva kao odbljesak nekih pogrešnih kodova koje sam usvojio odrastanjem. Možda to i nije bila misao već samo osećaj na trenutak ali bilo je tu.  Čudno. Pa ja pišem tekstove u kojima upozoravam na nacionalnu, rasnu, socijalnu i druge oblike diskriminacije. Pišem o žrtvama zločina u prethodnim ratovima.  Upozoravam na sve ono što mi se čini ne pravednim u društvu. Slušam Baha, divim se slikarima impresionizma, protivnik sam nasilja, ekologija, filozofija, nadrealizam, dajem krvi, demokratija i slično ali nešto je ipak potpuno pogrešno. Zato sam pregledao  neke od sajtova koji se bave ovim, na kojima pišu žene i daju svoj pogled na svet i na sve ono sa čime se susreću svaki dan. Čitajući i slušajući šta govore, prateći logiku njihovih misli i razmišljajući o onome što su govorile shvatio sam da toliko toga ne znam i da toliko toga mogu da naučim. Rešio sam da ih slušam i mislim da to što govore je veoma važno. Biti na strani žrtve, onoga ko trpi nasilje drugog i protiv onoga ko to nasilje čini je ono što nas najviše čini ljudima. Čuti i slušati šta ima da kaže onaj ko je diskriminisan je početak u nameri ličnog doprinosa da se stanje promeni.

Ne, nisam feminista ali možda ću to postati. Da li muškarac može postarti femonist, ne znam, ali ću to istražiti i naučiti. Komentar na blogu shvatam kao pruženu ruku i poziv da se pridružim u borbi za ravnopravnost.

Mislim da bi muškarci trebali da čitaju ove tekstove u kojima će, između ostalog ,naći da žene koje ih pišu imaju mnogo bolje mišljenje o muškarcima od većine muškaraca. Ne želim da neko bude diskriminisan u moje ime, ne želim da neko pati na bilo koji način zato što nije istog pola kao i ja,  ne želim da biti muškarac postane dijagnoza, ne želim da imam privilegije na uštrb nekog drugog i to samo zato što sam muškarac i žao mi je što sam ih do sada imao.  Zato ću čitati i slušati šta govore da bih mogao krenuti od sebe i prepoznati u čemu to nisam drugačiji od ostalih muškaraca, onih drugih za koje tvrdim da su loši i da im ne pripadam. Da li ću u ovome uspeti, ne znam, ali ću dati sve od sebe zato što je to vredno borbe.

Bob Lebowski

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

2 thoughts on “Feminista

  1. A FRIEND: “I’m not a feminist, but I support equality for women.”
    YOU: (Put your hand on his/her shoulder)
    “I regret to inform you that you are indeed a feminist. I’m sorry. I’m so sorry…”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *