Izbori

Angela Jovanović 12 godina Učenca 13.08.2035.

Danas su parlamentarni izbori i veoma sam uzbuđena iako još nisam sigurna kome ću dati svoj glas. Nemam nikoga ko bi me mogao posavetovati. Tata i mama su poslednji put išli na izbore pre skoro trideset godina a deda isto tako. Znam da je ovo odgovoran čin i da od njega zavisi budućnost zemlje ali kome se prikloniti još uvek ne znam.

Sve je počelo, kako mi je tata pričao, sa izborima iz 2012 kada je na izbore izašlo hiljadu i petsto ljudi. Od toga je hiljadu trista bilo ne važećih glasačkih listova. Tata se više ne seća svih detalja ali kaže da je sadašnji predsednik, koji je i tada bio predsednik, DS Boris.T. bio veoma ljut kada je shvatio da mnogi članovi njegove partije nisu glasali ni sami za sebe ili im je listić bio ne važeći. Bio je ljut i na narod koji kako se uspostavilo uopšte nije glasao. Učili smo na času istorije da je u tom momentu Boris.T. izgovorio istorijsku rečenicu: Mi smo glasali i kada su pucali na nas. Padali smo, diza li se i puzali do glasačke kutije da ubacimo listić. Vlada je i pored ovoga sastavljena. Pobedio je DS sa 50 dobijenih glasova odnosno 25 procenata u parlamentu.

Prvi radni dan parlamenta je protekao u izmeni izbornog zakona koji je jednoglasno prihvaćen. Po tom novom zakonu pravo glasa se stiče sa napunjenih sedam godina a može i koji dan manje što je bio amadman koji je podnela SNS. Već na sledećim izborima izlaznost se popela na deset hiljada ali popeo se i broj ne važećih listića. Nakon toga je B.T. došao do još jedne genijalne zamisli, da se i ne važeći listići ipak priznaju za važeće posle expertize Milana Tarota koji bi iz tih žvrljotona izvukao za koga bi zapravo dotični glasač glasao u petoj reinkarnaciji.  Tako smo se oslobodili ne važećih listića.

Ne znam kome ću dati svoj glas ali sam brižljivo napisala poslednje aktivnosti stranaka kako bi se lakše odlučila.

DS.

Boris T. Je otvorio juče novo igralište u pesku u jednom vrtiću i rekao da će Srbija nastaviti da gradi igrališta za decu ali da bi deca trebala da preuzmu stvar u svoje ruke i sagrade poneko igralište sami a on će već naći vremena da ga otvori. Dragan Š., ministar odbrane, je na svojim promocijama puštao video snimke svih govora Borisa T. još od početka veka uz reči ovo sam zapravo ja. Dragan Đ. Gradonačelnik Beograda je uz vatroment napravio most na jednom času fizičkog vaspitanja pred učenicima šestog razreda. Rekao je da je taj most čudo tehnike koju je usavršavao godinama a onda je legao na strunjače.

SNS

Predsednik najveće opozicione stranke Tomisalv N. je pre nekoliko meseci tražio prevremene izbore štrajkom nedisanja. Nakon trideset sekundi vidno iscrpljen prekinuo je štrajk na poziv Patrijarha Srpskog Dobrice Ć.,  pisca koji se nedavno balzamovao i zamonašio u Francuskoj 7, i koji mu je u telegramu uputio da ide uskrs i valja nam disati. Aleksandar V. je juče u deset sati pre podne završio svoj govor od osamdeset sati na temu koliko je Tomislav N. veliki čovek. Govor je završio konstatacijom da će nas Tomislav N. tek iznenaditi na sledećem takmičenju u ronjenju na dah. Iskoristio je  taj momenat i za promociju novog izbornog slogana. Izronimo Srbiju.

SPS

Ivica D. je na konferenciji za štampu izjavio da je njegova partija prirodni saveznik onog ko pobedi na izborima i da se svi grdno varaju koji misle drugačije. Obišao je nakon toga nekoliko vrtića gde se kao ministar policije uverio da je bezbedbost na visokom nivou. Obećao je da će, ako dođe na vlast, u školama skrati časove i porodužiti odmore. Njegov zamenik Milutin M. Misnistar za izgradnju rekao je da je samo u ovoj godini njegovom zaslugom sagrađeno devedeset škola, osamdeset devet virtualnih i dve stvarne. Svestan je da ima jednu viška ali to je tako kada se mnogo radi. Ministar zoologije u prethodnoj vladi i počasni predsednik SPS, Dragan M. Palma, izjavio je da će deci Jagodine ako pobedi kupiti za njihov zoološki vrt godzilu i spajdermena i dodao da nije njega deca nikada nebi videla gorilu i pavijana.

URS

Mađan D. je došao do genijalne ideje o podeli škola i vrtića na regione. Tako će on ako ne pobedi na izborima biti predsednik bar jednog regiona. Obišao je i nekoliko obdaništa gde je najmljađe ubeđivao da svoje starije rođake ubede da glasaju za njega i delio bombone. Dodao je i da će ako on pobedi svako dete od 0 do 18 godina dobiti po deset dinara za sladoled.

LDP-SPO-SRS

Trojica lidera stranaka su održala predizborni miting gde su sva trojica govorila o u jedn glas iste reči. Rekli su u glas da je ovo jedan glas sastavljen od tri različita glasa sa ciljem da se stvori novi sistem vrednosti u školama i vrtićima. Iako različiti po svim pitanjima shvatili su da je vreme da zajedno rade kako bi promeniili Srbiju. Napravili su koaliciju kojoj su dali ime Polukružno okretanje. Cilj im je da učenici u školi što češće ovo koriste pri svakodnevnom kretanju.

DSS

Dr. Vojislav K. i njegova stranka neće praviti predizborne skupove niti promocije jer je on nedavno napisao novu knjigu koju svi sledbenici stranke upravo čitaju i uzimaju je kao jedinu stvarnost. To je bilo jedino njegovo obraćanje pre nego što je nestao positovetvši se sa samim sobom u svojoj novoj knjizi. Predsednik omladine DSS Velimir I. je samo kratko izjavio da njega narod masovno podržava kao i njegov bazen ali da je nejasno zbog čega nikad nije dobio ni jedan glas.

Odnela sam ovaj papir dedi i pitala ga šta on misli. Rekao mi je da idem i pitam tatu jer on je jako pametan. Otišla sam do tate ali on me je uputio uz reči da pitam mamu jer ona je najpametnija ovde. Onda sam otišla do mame koja mi je rekla da se ne pravim pametna  jer izbori u Srbiji su njihova unutrašnja stvar i ne bi trebali da svoje izbore raspiruju i na jug Vojvodine* kao što su im to već preporučile E.U. i Amerika.

*- fusnota

Angela J.

 

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *