Ko drugom kanal kopa?

Ko drugom kanal kopaMilutin Milović kopač kanala Beograd – Solun 60 godina Beograd 2413

Veliki je dan danas dragi moji čitaoci u prošlosti. Znam da je ovaj najveći projekat našeg naroda bio vaša želja i evo odmah da vam kažem, iz budućnosti, kako projekat napreduje a i ujedno da se pohvalim sa našim uspesima. Nije bilo lako započeti jedan ovakav poduhvat. Vi, naši slavni predci, ste nam to ostavili u amanet i zadužili nas svojim svetim grobovima da kanal mora biti završen i zbog toga smo se mi prihvatili posla. Zar ste mislili da ćemo prekršiti kletvu koju je nam je u amanet ostavio naš presvetli kralj Tomislav I u kojoj kaže: “Ko je Srbin i srpskoga roda, i kod kuće ima ašov i zdravu kičmu i kolena, a ne došao na izgradnju kanala, neka onda barem ponese krstić mali kada ja nosim velikoga! Neka onda rukama maše dok se mi budemo vozili čamcem do Soluna da pijemo vino i jedemo giros u lepinji beloj. Neka stoji na obali dok ne zarđa”.

Ja sam peta generacija koja ovde kopa. Kopali su moj otac, deda, pradeda i čukundeda. Nije uvek sve glatko išlo. Mnogo prepreka je trebalo zaobići pre nego što smo zaboli prvi ašov. Sve je počelo 2030 godine kada se pošteni narod, koji je stenjao pod medijskim terorom tadašnje medijske Bastilje e-novine, ujedinio i rešio da skine jaram sa vrata. Buna je trajala nekoliko meseci a mnogi su se odmetnuli u hajduke. Ipak na leto te godine je pala ta medijska Bastilja. Tada je za glavnog urednika e-novina postavljen Teofil P. i sve je krenulo kao po loju. Kažu da se do tada koristio neki internet, tviter, blogovi ili već neki slični đavoli a ne kao sada papir, tuš i pero. Đavolska rabota je to bila, te naš Teofil sve to ukine i naredi pisanje rukom na papiru kako normalnom javnom čoveku dolikuje. I tu se počelo pisati o kanalu ali nije se odmah krenulo sa izgradnjom već tek 2050 kada je krunisan naš prvi kralj Tomislav I. Kakva je to samo ceremonija bila. Ostale su nam slike iz tog vremena. Znamo mi, vaši potomci, da se tada na dvoru Tomislava I jelo zlatnim viljuškama i kašikama dok je ostali svet jeo nogama i rukama. I niko nam ne veruje danas kada im to pričamo ali vratimo se kanalu.

Tomislav I je odmah posle krunisanja naredio kopanje kanala i izrekao svoju čuvenu kletvu. Otišao je prvo kod gospodara mudrosti Dobrice Ć. po savet ali je dobio odgovor da je sada kasno. Da su ga pitali na vreme imao bi on neki odgovor ali kako nas je neprijatelj već okanalio, nije bilo pomoći. Tada je moj čukundeda uzeo ašov u ruke i javio se feudalnom političaru naše opštine. Našoj porodici je zapao deo kod Kaluđerice gde su sve generacije kopale. Svako je dobio jedan deo i tako sve do Soluna.

Već nakon pet meseci kopanje je bilo zaustavljeno zbog sukoba sa Republikom Srem. Tek nakon dve godine pregovaranja i platforme Tomislava I došlo je do sporazuma. Dogovorili su se da Sremci neće raditi na kanalu ali će zauzvrat kao znak dobre volje ostaviti sve ašove koje su doneli sa sobom. Tada su se Sremci osamostalili i počeli da kopaju svoj kanala Banoštor – Kupinovo kroz Frušku Goru ne zato što im je trebao već samo da nas iznerviraju. Radovi na našem kanalu su nastavljeni odmah posle potpisivanja sporazuma. Čukundeda je kopao a pridružio mu se uskoro i njegov sin, odnosno moj pradeda. Sto metara širok a 30 metara dubok kanal. Kopalo se svaki dan osim vikendom, praznicima i tokom zime. Kopalo se u relativnom blagostanju. Tomislav I je pravedno i mudro vladao kao i njegov naslednik Tomislav II. Srbija se razvijala i cvetala iako su Mačvani odustali od kanala i osnovali kneževinu Mačvu gde su odlučili da kopaju kanal Bogatićevo – Ljig. Pod Tomislavom II kopala je Srbija kanal bez zastoja. Tek pred kraj njegove vladavine došlo je do sukoba između dinastija Nikolića i Dačića. Ivica I je izašao kao pobednik iz ovih sukoba i krunisan je 2190 u Crkvi Svetog Novaka Reketaša. Čukundeda je predao sav posao pradedi i njegovom sinu i povukao se. Ivica prvi je takođe mudro vladao. Redovno je sa svojom svitom obilazio radove uvek dajući korisne predloge. Tako je jednom prilikom obilaska zapeo za gomilu zemlje koja je bila nabacana i rekao „Izem ti zemlju“ To bio znak da svi počnu da izedaju zemlju. Zadržao se taj običaj i dan danas samo u drugačijem obliku. Svakog prvog u mesecu izedamo zemlju ali samo ritulano. Došao je nakon Ivice I ,Ivica II i Ivica III i tako sve do današnjih dana kada vlada Tomislav III. Počeo je da kopa i moj otac a kasnije sam i sam počeo da kopam. Pre dvadeset godina je bio iskopan ali se ispostavilo da nema dovoljno vode koja će ovaj kanal ispuniti. Tada je carevina Bačka i Srem odlučila da se odvoji od Srbije. Ništa nismo mogli učiniti. Nemo smo gledali kako zakopavaju kanal Dunav – Tisa – Dunav i to samo zato, kako su nam rekli, da im je pun očin kanala.

Bili smo silno razočarani ovim ishodom ali onda je našem kralju pala na pamet kolosalna ideja da kanal asfaltiramo i napravimo od njega auto put. Krenuli smo na posao sa novim entuzijazmom. Sa ponosom javljam da su poslednji delovi kanala asfaltirani i vaši snovi o kanalu ispunjeni. Ovih dana se na kraljevskom dvoru razvija ideja o zastakljivanju kanala staklom plave boje kako bi vaš zavet bio simbolično ispunjen do kraja. Ispunili smo snove svojih predaka. Sada počinjemo da sanjamo snove budućim generacijama zato što zbog kanala nismo imali vremena za sebe.

Bob Lebowski

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *