Kolateralna

Kolateralna šteta srpske tradicije

Kolateralna šteta srpske tradicije Mislio sam da sam prethodnim tekstom „Srpska tradicija” rekao sve šta imam da kažem u vezi sa ranjavanjem košarkaša Danilovića, ali već po dobro poznatoj matrici, kada se nešto slično dogodi,  iz pukotine,  tek zagrebane površine događaja, počinju se pojavljivati mračne tajne. Porodica Danilović je poslala saopštenje za javnost u vezi sa ranjavanjem Predraga Danilovića.

Iz saopštenja saznajemo da je napadač, koji je dobar prijatelj Danilovića, sklon nasilju, vađenju noževa i sekira, kao i verbalnom maltretiranju svoje devojke sa dobrim izgledima da pređe u fizičko nasilje, a kada je pijan, onda je to gotovo izvesno. Napadačeva sklonost ka nasilju prema devojci je  poznata svim njegovim prijateljima. Da se zaključiti da se stvar obično ne završava samo na verbalnom nasilju, koje nije ništa manje strašno.

Nasilnik je u jednom momentu postao agresivan prema devojci, a problem je rešen, srpski tradicionalno, tako što je žrtva zamoljena da ode kako,verovatno, ne bi provocirala i nervirala nasilnika. Isto se to sa žrtvom desilo, u saopštenju porodice Danilović gde je pomenuta u  jednoj rečenici  kao žrtva, odigrala svoju uobičajenu ulogu i onda je nestala sa pozornice. Ona je samo kolateralna šteta srpske tradicije. O njoj dalje nećemo čuti nijednu reč, jer prosto, došlo je vreme da se domaćini na tradicionalan način pobrinu za ceo slučaj.

Ko jedini u državi Srbiji može da smiri nasilnika? Policija? Državne institucije? Aleksandar Vučić kao čovek država? Ne, to može samo naš proslavljeni košarkaš. On ima neku moć nad nasilnikom koji ga obično bespogovorno sluša. Pretpostavljam da je scenario sledeći: nasilnik postane  agresivan, nikoga ne sluša, on preti i onda se pojavljuje Danilović koji ga smiri i tako do sledećeg incidenta. Biće da ovaj scenario nije sproveden u prvom pokušaju, pa je došlo do prvog ranjavanja Danilovića i poziva policiji kao i hitnoj pomoći.  Kada se policija i hitna pomoć pojavljuju, Danilović, sa nekoliko lakših rana na sebi, odbija pomoć i govori im da nema potrebe za intervencijom, verovatno da bi spasao svog prijatelja nasilnika. Policija i hitna pomoć naravno odlaze, jer kako da ne poveruju u reči jednog našeg proslavljenog sportiste koji se toliko puta pokazao u borbi za državu,  i odneo za nas toliko važnih veličanstvenih pobeda, a, osim toga, zakucao je preko Sabonisa. Ko je od njega može biti više kompetentan da reši ceo slučaj? Niko. Naravno, policija i hitna pomoć se povlače.

Ipak, Danilović nije svemoćan kako smo to navikli od naših sportista, pa sledeći susret sa nasilnikom završava novim sukobom i njegovim težim ranjavanjem. Došlo je vreme da se umešaju policija i hitna pomoć, verovatno začuđeni činjenicom da nož uopšte može da povredi našeg sportistu, junaka. Danilović u bolnici ćuti i odbija da kaže ko ga je napao uz izjavu da neće krivično goniti napadača. Ovde se mora postaviti pitanje − u čije to ime Danilović ne prijavljuje nasilnika koji se slobodno šeta gradom? U ime zlostavljane devojke? U ime onih koji se kreću istim tim ulicama? Drugo pitanje je zašto policija i hitna pomoć veruju na reč povređenom čoveku i odlaze? Kolika je njihova odgovornost u svemu ovome? Kako to da svi prijatelji nasilnika znaju da je agresivan prema devojci i o tome ćute? Zašto čekaju da isti počne vitlati nožem i sekirom da bi reagovali? Zašto mediji ne pokreću priču o nasilju nad ovom ženom kako bi pokrenuli javnu raspravu? Koliko je stvarno nasilja ovog tipa u Srbiji?

Nakon svega su krenule posete i nesretne izjave premijera i potpredsedika kojima su javnost i svaka kritička misao poslati, poput one žene na početku, kući da se neko ne iznervira. Danilović na svu sreću nije ozbiljno ranjen i oporavlja se uspešno. Vinovnik zločina se sam prijavio, a pre toga je domaćinski tradicionalno posetio svoju žrtvu. Otišao je da na miru dâ izjavu, a onda će valjda kući. Gde je žena koja je trpila nasilje? Gde je ona u novinskim tekstovima? Gde je u saopštenju porodice Danilović? Gde je ona u srpskoj tradiciji? Gde je ona u policijskim izveštajima? Gde je ona u izjavama premijera i njegovog zamenika? Gde je ona u ćutanju ranjenog košarkaša? Gde je ona u prošlosti? Gde je ona sada?

Bob Lebowski

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

2 thoughts on “Kolateralna šteta srpske tradicije

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *