Normalizacija laži

Normalizacija lažiGotovo četri godine je prošlo od istorijskog početka pregovora o normalizaciji odnosa sa Kosovom i od inicijacije para Vučić – Dačić u par Čerčil – De Gol. Pregovori su završeni, sporazum je potpisan, osmesi su se sudarali sa blicevima foto aparata svetskih reportera i novinara a onda je par Čerčil – De Gol okrenuo svoja besna i frustrirana lica prema Srbiji. Jedno lice prema spolja drugo lice prema unutra. Četri godine slušamo nekakvu smesu epskih jadikovki pomešanih sa izlivima besa i političke šizofrenije sa ciljem da se građanima i građankama pojasni: Da nije bilo drugog rešenja i da su postojala druga rešenja; Da je Kosovska strana konstruktivan pregovarač a ujedno oličenje samog Đavola; Da smo sa sa planom zadovoljni i ne zadovoljni; Da smo pobedili i da nismo; Da se samo srpska strana drži plana; Da na Kosovu osim srpskih popova žive samo dileri droge, teroristi, OVK, Tači, ubice i ludaci sa kojima smo bili primorani da pregovaramo; Da je Kosovo zapravo ISIS sa kojim pokušavamo da normalizujemo odnose.

Aleksandar Vučić je napisao, u svom pismu zemljama članica Unesca, da na Kosovu odavno ruše crkve kao što to radi ISIS. Godinu dana kasnije javio se sa istom tezom i Ivica Dačić kada je rekao da ga rušenja ISIS-a podsećaju na rušenje crkava na Kosovu. Ovoj medijskoj ofanzivi se priključio i Tomislav Nikolić izjavivši da je priznanje Kosova inspiracija stvaranju ID.

Kako je ovo stav tri srpska najmoćnija velikaša i boraca protiv terorizma, mogu zaključiti da je ovo i stav vlade Srbije. Znajući ovo možemo pretpostaviti da se ovoj anti terorističkoj jedinici pridružio i, na primer, Ministar Tasovac. Ne bi me začudilo da Beogradska filharmonija napraviti koncert upozorenja na postojanje države u našem susedstvu koja je inspirisala stvaranje ID. Možda će ministar Verbić uvesti u maturski ispit i predmet koji bi se mogao zvati: Poznavanje prirode i društva ISIS-a na Kosovu. Mogu pretpostaviti da će ministarka Udovički, na isti način, poslati pismo svim lokalnim samoupravama i zatražiti od svakog upravnika sreza da pripazi na pojavu sumnjivih lica i terorista. Svi ministri u vladi mogu da doprinesu ovoj borbi. Ministar Vulin ima uniformu tako da on ne mora ništa više da radi.

Kao građanin Srbije osećam dužnost da pronađem i ostale inspiratore ISIS-a i tako dam svoj doprinos ovoj svetoj borbi.

Prvo što mi na pamet pada je otmica grupe putnika, iz voza 671 na relaciji Beograd–Bar, u mestu Štrpci. Grupa putnika je odvedena a kasnije je likvidirana. Ako ovo u poredim sa praksom terorista u ID mogu zaključiti da je otmica u Štrpcima ne samo inspirisala teroriste već im je i dala svojvrsan „know how“. Naravno, kao i svaki učenik koji nadmaši svog učitelja, oni su ovome dodali ucenu i javnu likvidaciju ali sličnost je vidljiva i teško ju je prevideti. Što se tiče likvidacija još jednu sličnost nalazim i u slučaju ubistva braće Bitići. Oni su ubijeni, ako na momenat damo na stranu da smo kao i svi dobri ljudi protiv smrtne kazne, bez suđenja i bilo kakvog utvrđivana krivice niti prava na odbranu. Ovo je takođe jedan od mogućih nadahnuća ISIS-a.

Ako uzmemo pojedince koji su mogli biti inspiratori nekih akcija ISIS-a onda teško da mogu zaboraviti nekada mlađahnog velikaša SRS-a, sadašnjeg premijera Srbije, koji je u jednom momentu zapretio ubistvom sto muslimana za jednog Srbina. ISIS očigledno voli ovu brojku pa tako je često koriste kada objavljuju koliko će ubiti ovih ili onih neprijatelja. Tako su prošle godine postavili imena i slike sto američkih vojnih dužnosnika sa pozivom svojim pripadnnicima i simpatizerima da ih ubiju. Ipak, da budem pravičan prema našem premijeru, ova teza je malo nategnuta a takođe ne možemo teret ove inspiracije staviti na njegova pleća. To i nije njegova ideja. Ona se u Srbiji nije prvi put čula iz njegovih usta već je to ideja kojaje nastala u glavama nacista za vreme okupacije Jugoslavije tako da on u ovom slučaju i nije kriv već je samo nevini posrednik.

Svi znamo da ISIS ruši kulturne spomenike i kulturna dobra. Sa punim pravom se mogu zapitati da li su inspirisani izjavom o gradnji starijeg i lepšeg Dubrovnika? Verovatno su, isto tako, sa rušenjem džamija možda želeli da sagrade lepše i starije. Ako sledim logiku i dalje dolazim do zaključka da je  rušenje Vukovara  verovatno inspirisalo ISIS teroriste, kako u načinu tako i u idejnoj podlozi. Što se tiče načina dovoljno je uporediti neke slike iz Sirije i Vukovara. Idejne podloge nema ni na jednoj strani: čine i činili su samo zato što su to mogli, što je još jedna sličnost. Ovde dodajem i bombardovanje i opsadu Sarajeva kao jednu od mnogih taktika koju ISIS koristi u ratu u Siriji.

Savim logično je i da je genocid u Srebrenici potencijalni inspirator ISIS-a po surovosti. Tu moramo dodati i Prijedor, Omarsku, hladnjače, silovanja, logore, mučenja, ubistva političkih protivnika i novinara, uzurpaciju države od strane jedne političke grupe i mnogo toga što je činilo državu Srbiju devedesetih. Dodajem i da je portparol ove političke grupacije bio sadašnji ministar spoljnih poslova i anti terorista Ivica Dačić.

Gore navedene izjave srpskih velikaša su ništa drugo do ista ona taktika koju je Milošević u Hagu koristio kako bi opravdao svoje zločine i zločine države Srbije. Predsednik, premijer i ministar jasno pokazuju da im nije stalo do normalizacije odnosa sa Kosovom. Ono što oni zapravo žele postići je da današnja Srbija normalizuje odnose sa Srbijom devedesetih kao i sa njima samima i politikom koju su predstavljali.

Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *