O Bosni i Vuku

O Bosni i VukuNakon jučerašnjeg Utiska nedelje, gde su misli sukobili loše pripremljeni demokratski doktor A. Š. i veliki meštar svih smutljivaca i čovek koji je u dugoj strasnoj vezi sa samim sobom, V. J., sve će ostati isto. Ništa se ne menja niti se ikada menjalo u poslednjih dvadeset godina. I dalje je popularno takmičenje u srpskoj omiljenoj disciplini ko je veći patriota i ko se više brine za Srbe izvan Srbije. Ova briga je bila uzrok početaka svih ratova koje je Srbija vodila i izgubila i uzrok smrti i patnji desetina hiljada ljudi.

Sinoć smo na Utisku imali priliku da čujemo isti onaj rečnik koji je korišćen devedesetih koji je mobilisao građane Srbije na rat i bacanje različaka na tenkove. Bivši i sadašnji političar DS-a su pokazali da između njih nema nikakve razlike. Obojica su egzemplarni izdanci škole balkanskog kasapina Slobodana Miloševića. Svojski su se trudili da se posvađaju i pokažu svoje razlike ali one su toliko male i zanemarljive da gotovo ne postoje.

Iako je tema bila isključivanje jednog člana DS-a, dobili smo tirade o „srpkom narodu“, „srpskom življu“, „srpskim grobovima“, „srpskim ognjištima“, „srpskom poreklu“, i ostalim rečima iz ratno-huškačkog arsenala. Da postoji vremeplov koji bi mogao da ih vrati u devedesete savršeno bi se uklopili kao gosti u nekoj od tv emisija Sime Gajina koji bi njihovo iznenadno pojavljivanje verovatno shvatio kako deo neokortikalnog otpora celom svetu. Kao da se rat nikada nije desio, kao da se zločini nikada nisu desili kao da je sve bilo odgovorno i pošteno.

Vuk Jeremić, kao predsednik sveta, pokazuje jednu neverovatnu osobinu a to je da ima teritorijalne pretenzije prema susednoj državu, Bosni i Hercegovini. Dalo bi se očekivati da ima pretenzije na Mesec ili Mars, što bi bilo u skladu sa njegovom ulogom, ali on kao i većina političara u Srbiji oseća se odgovornim za Srbe u Bosni i Hercegovini. Sudeći po Vuku Jeremiću Bosna i Hercegovina nije država već poligon za iskazivanje srpskog patriotizma i nacionalizma i sakupljanje sigurnih biračkih glasova. On svojom brigom plaši jedan deo građana Bosne i Hercegovine i okreće ih protiv sopstvene države. On tom istom brigom zapravo kaže da Bosna i Hercegovina nije država, da nema ustav ni institucije koje će zaštititi sve svoje građane, da je ne poštuje kao državu i da se meša u njenu društveno političku stvarnost. Teško da ovo ide u opis posla predsednika sveta.

Da se Jeremić i njemu slični političari, što je apsolutna većina u Srbiji, zaista brinu za deo građana Bosne i Hercegovine oni bi pre svega učinili sve da pomognu, kao dobar sused, da Bosna i Hercegovina postane jača i stabilnija država. Takođe ne bi slali ratno-huškačke parole delu građana Bosne i Hercegovine već bi ih, u slučaju da imaju bilo kakav problem, upućivali da se obrate institucijama države Bosne i Hercegovine. Ovim bi deo štete koju je naneo njihov učitelj Milošević bio umanjen i bila bi to pružena ruka susednoj državi sa kojom delimo toliko toga zajedničkog a kojoj smo toliko toga lošeg učinili. Naravno sve ovo je bajka i u skorije vreme ne treba očekivati da neki srpski političar učini nešto slično.

Zato predlažem korak koji bi bio manje drastičan a to je da srpski političari ostave Bosnu i Hercegovinu na miru. Ako ne mogu i ne žele da pomognu bilo bi pristojno da ne odmažu kao do sada. Ovoga puta ne činjenje će biti obostrano korisno za razliku kada nisu učinili ništa da spreče građane Srbije da čine zločine po Bosni i Hercegovini. Ne spominji te Bosnu i Hercegovinu u svojim programima, izbornim skupštinama, promocijama, tv emisijama, govorima i svim oblicima javnih nastupa. Ne potežite za Bosnom i Hercegovinom kada više nemate šta da kažete, kada shvatite da vaše političke vizije nemaju nikakvih dodirnih tačaka sa stvarnošću i kada želite ućutkati Bosnu i Hercegovinu jer ona toliko govori o svima nama. Ostavite građane Bosne i Hercegovine da na miru grade svoju državu i ostvaruju svoje snove.

Odjebi te od Bosne.

Bob Lebowski

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *