Pisma rasutih studenata Dobrici

Pierre  Jovanović Pariz 2013

Mon cher Dobrica père de la Nation

Vrlo me jako obradovala tvoja lettre. Ja sam vrlo dobar student u Paris.  Moji maman et papa  otišli iz Serbie mnogo jako davno. Ja ovde rođen. Pričali mi o užas i horor koji se tamo događali ali ti pisala meni u pismu da tamo to bilo predivno. Možda sepère et la mère prevarili i nevideli dobro situacija kada mi pričali o zločini i rušenja gradovi?  Mi učili na istorija da Tito bila dobra i oslobodila država od okupator. Možda ova istorija ne dobra pitam sebe. Možda ovaj zapadni svet kao film Matrix? Nisam nikada čitao tvoje livres ali koliko vidim iz lettre, ti pisala kao Albert Camus koji je isto pisao i definisao pojmove kao l’amour, la justice, la vérité, la responsabilité. Ti se isto trudila ali to ništa nevalja père de la nation. Ti ne shvatio ništa kako je ispravno i kako mi ovde učili u obdanište. Moram te décevoir, mon cher Charles de Gaulle le Serbe, ipak neću doći u Serbie jer nisam ni otišlo iz Serbie pa kako onda da se vratim? Ako bi i došao u Serbie morao bi da odem kako bi se vratila po tvom instructions de la lettre. Ovde je très bon i nevidela zašto bi se vraćala da se zajedno borimo za mieux passé kada su ovde i budućnost i sadašnjost mnogo bolji.

Au revoir père de la Nation pozdravlja te tvoj student

Pierre Jovanović

 

Karl-Heinz Milić Vukašinović Munich 2013

Heil mein lieber Vater der Nation

Tvoja pisma me jako obradofala ali me i rastužio tvoj weltschmerz za Serbien. Jako, jako tužno. I ja sada imam weltschmerz za Serbien. Ja! Ti si to dobro objsnila kako Tito i banditen uništila Serbien iako mi ovde učila u jaslice, ja, da Deuchlad izgubila rat. Ja! I to od Tito. Deuchlad  bila zla. Neko pogrešilla u istorija.  Ja čitala tvoje bücher ali ti ne biti Thomas Mann. On pisala mnogo bolje od tebe. On bio sehr intelligente, ja.  Moji Mama und Papa pobegli ovde iz Serbien, ja, i meni pričala o blitz krieg od predsednik Milošević ali ti rekla da to nije a ti isto bila predsednik, ja. Oni mi kazali da mirisalo na kobasica i pivo ali to nisam razumela. Kobasica i pivo ovde ima mnogo ali tamo nisam video. Ovde meni sehr gut. Počeo sam da studiram u Munich. Mama und Papa mi kupila stan a oni ostali u Köln. Meni drago što vidim iz tvog pisma da mi Serben dobar narod i nikada ne učinili zločina. Ja.  Ali ja ne mogla se vratiti u Serbien ja rođen ovde ne u Serbien. Ti htela a se svako vrati tamo gde je rođen a  ja se onda vratim u Köln.

Lebewohl Vater Dobrica

Tvoj student

Karl-Heinz Milić Vukašinović

 

Fitzroy Obradović London 2013

Hello Dobrika My good old father of the nation

Osećam se very tužno posle čitanja tvog letter. Serbia pati i umire zbog fiktivnih zločina koje nisu njeni. To smislili ovi neprijatelji of Serbia što se sami ubili i rekli da to napravili mi.  Obviously Serbie u tebe ima Bertrand Russell koji se kao i ti borila za pravda, istina, i knowledge. Ovde svi misle da Serbia bad ali ti si open my oči.  My parents pobegli from odatle i pričala mi mnogo drugačije od tebe ali oni bili zbunjeni i neshvatili situation kako treba. Tamo bio paradise ali oni to neshvatili. Nevertheless,  upravo sam počeo da studiram filozofiju i kako to sada vidim biću zauzet time do end of life pa neću moći da se vratim. Maybe nakon toga, ako nađem some time,  svratim do Serbia.

We shall never surrender.

Farewell father Dobrika

Truly your

Fitzroy Obradović

 

Giuseppe Milovanović Roma 2013

Mio caro Dobrica, Padre della nazione

Tvoj lettera je u meni uzburkao nacionalni sensazione kao more. Stalno mislim na Serbia. Ovde ljudi u Italia isti kao u Serbia. Una Faccia Una Razza. Ni u Italia ne učinili zločine ni guerra devedesetih kao ni u Serbie. Mia madre e mio padre ne trebali otići iz Serbie, il paradiso in terra. Tamo sve bilo dobro. Čitao tvoje libri i molto bene skoro kao Niccolo Machiavelli ali ti mnogo lukavija. On infantile za tebe. Partigiani, mi učili, bili bolji od camicie nere ali možda istoričari pogrešili.  La mia gente pričali o genocidio i strahota koji napravili Serbi ali ti to preokrenula bolje nego Machiavelli. Meni molto žao što ne mogu da se vratim u domovina jer moram mnogo da studiram a posle idem u Amerika da snimam filmovi. Kada završim karijera ja se vratim u Serbie da pišem pisma studentima kao i ti da se vrate.

Addio Padre

Giuseppe Milovanović

 

Bob Lebowski

 

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *