Privremeno sveto trojstvo horor dualizma

Često se u Srbiji spominje poslednjih godina politika i Kosovo i Evropa. Sada je toj politici pridodana i fusnota. Dakle i Evropa i Kosovo i fusnota, sveto trojstvo srpske politike. I da sve bude zamršenije sve je to privremeno kako nas obaveštava poslednja tačka sporazuma o regionalnom predstavljnaju Kosova. Fusnota je forma ispod kojeg se krije suština i koja glasi:  “Ovaj naziv ne prejudicira status i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti”. Da sve to ne bi bilo konačno ispod te suštine se pojavljuje druga suština koju ni malo ne zanima forma. Odnosno Kosovo će biti prestavljanjano kao nezavisna država u formi koja neće na to uticati.  Ovim je Srbija po ko zna koji put pokazala da je defaultless, kako je to negde napisao Sreten Ugričić, i da je zanima površina a ne ono što se nalazi ispod. Samo da lepo upakujemo a pakovanje će već doneti nekavu suštinu a ako i ne donese ono bar lepo izgleda i dobro zvuči. I Evropa i Kosovo i fusnota.

Posebno je zbunjujuća poslednja tačka koja kaže : „Ova rešenja su usvojeni na privremenoj bazi“. Niko na svetu neće ovo moći da protumači šta zapravo to znači jer može da znači i sve i ništa. (Ups, opet ovaj zarazna dvojnost. ) Što će reći da niko u vladi nema pojma šta to zapravo znači pa im ostaje da se drže lepog pakovanja sa sve mašnicom od fusnote. Mož’ da bidne, al’ i ne mora da znači.

Ova politika može doživeti izmene. Uzmimo na primer da jednom vlada odluči da modifikuje ovaj nevešti spoj. Nije teško zamisliti zaokret ka politici i Kosovo i Rusija. Ovo bi posebno obradovalo fašonce (fašiste-šoviniste-nacionaliste). Mogli bi i ovome dodati kao fusnotu Kinu ili Belorusiju (ukoliko ne smatramo da je Belorusija prirodni deo ovog saveza) i kao poslednju tačku da je ovo rešenje na večnoj bazi.  Kada malo razmislim Kina je ipak prevelika za fusnotu pa bi umesto Kine bilo dovoljno ubaciti da ovo prejudicira status i suštinu i u skladu je sa mišljenjem nas, Rusa i Kineza. Pa sad prebrojete koliko je to ljudi.

Možda u nekom momentu neka buduća vlada odluči da gleda pragmatično i ekonomski pa se odluči za politiku i Norveška i Katar sa fusnotom da se ovo slaže sa našim večnim željama i da večnost ovog privremenog sporazuma zavisi od večnosti bogatstva pomenutih država. Sve ovo je zamišljanje moguće budućnosti ali vratimo se u sadašnjost.

Nedavno je bila dodela oskara. Zamislimo da srpska vlada treba da dodeli oskara za glavnu mušku ulogu. Tu bi se stvari prilično zakomplikovale jer jedan od odgovora bi mogao biti: I George Clooney i Brad Pitt a u fusnoti bi stajao Jean Dujardin. Poslednja tačka bi bila da je sve to samo privrmeno. Filmska akademija bi se našla u čudu i mogu zamisliti zaprepašćeno lice Natali Portman dok čita ko je dobitnik. Sva trojica  pomenutih glumaca zbunjeno stoje na bini dok Natali drži oskar u ruci i neodlučno gleda prema publici misleći šta je ona bogu zgrešila da joj dopadne baš dodela oskara za glavnu mušku ulogu. Ne bi se ova enigma mogla rešiti ni u sledećoj dodeli pa bi se dobitnici gomilali sve dok neko ko nema nikave veze sa svim tim,za recimo sto godina,  ne zapita šta ja imam veze sa svim ovim i jednostavno promeni način dodele.

Da sada pitate bilo koga iz vlade Srbije ko će osvojiti ligu šampiona u fudbalu odgovor bi bio jednoglasan: I Barselona i Milan a u fusnoti Crvena Zvezda jer ona je najsrpskiji srpski klub i jedan od stubova srpstva pored crkve, svetih grobova predaka,  Kosova i Djokovića. U poslednja tačka bi bila da se zna da je Novak Djoković navijač Milana a kao jedan od stubova srpstva nije privremen već večan. Već vidim vodeće ljude evropskog fudbala koji traže da se uvede čelendz (challenge)  kao u tenisu kako bi se na usporenom snimku video rad mozgova ljudi iz srpske vlade ne bili se došlo do jednog prvaka pa makar to bila i Crvena Zvezda koja nije ni učesnik lige šampiona.

Postavimo sebi na kraju jedno izborno pitanje. Ko će biti sledeći predsednik Srbije? Pokušajmo dati odgovro pod uticajme vlade Srbije. I Tadić i Nikolić bez fusnote jer tu nema razlike.

Mogli bi ovako nažalost beskonačno. Problem je što će neko to morati da razmrsi na svojim leđima kada nas više nebude  ili nas toliko malo bude da neće imati šta da umre.

Vlada i Presednik su uprkos svemu puni optimizma formalnog ali ne suštinskog za razliku od vlade Kosova. Sad ostaje da vidimo šta je kome njegova borba dala. Sačekajmo da vidimo da li nas je fusnota održala pa da joj se zahvalimo. I fusnoti i vladi.

Bob Lebowski.

 

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

1 thought on “Privremeno sveto trojstvo horor dualizma

  1. Interesantno …………………….. (imas par gramatickih gresaka) hihihihihihihi
    Pozdrav!
    Nastavi tako, odlican homepage.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *