Resnik, navijači, meštani, gradonačelnik i Romi

RasizamSvedoci smo, ovih dana, zataškavanja etničke mržnje u Srbiji s predumišljajem i to uz pomoć oprobane fašističke metode pojednostavljenja jezika. Cilj je da se pravi smisao događaja zataška, ublaži i svede na nevažni incident jezičkim ublažavanjem. Mrzitelji iz Resnika se papagajski nazivaju, gotovo u svim novinama, meštanima Resnika kao da im se time želi dati za pravo to što rade. Oni su meštani jednog mesta koje samo njima pripada i shodno tome mogu da odlučuju ko će tamo da živi a ko ne. Zatvorena zajednica koja ne želi biti uznemiravana sa Romima ali su joj savim dobrodošli navijači koji će se potući sa policijom i sa Romima. Verovatno će ih i onako domaćinsko-meštanski ponuditi rakijom i nečim za okrepljenje u predahu bitke kako je to već red. Kada se kaže meštani, dobija se utisak da su u pitanju baš svi stanovnici Resnika i kao takovi potpuno jedninstveni i monolitni u svojim nastojanjima. Plebiscitno odlučna, da ne dozvoli doseljavanje Roma, većina je odlučila, to je demokratija, šta se tu može. Dogodio se narod. Poruka je da svako može da uzme sebi za pravo i odredi ko će da bude u njegovom komšiluku zato nemojmo se čuditi ako se pojave table na ulazima mesta u kome žive neki meštani sa natpisom kome je sve zabranjen ulaz. Ako takozvani meštani sa navijačima dele vrednosti onda je jasno da nema mesta ne samo za Rome već ni za homoseksulace, Albance, muslimane, nevladine organizacije, Peščanik, drugu Srbiju, Žene u crnom i ostale pedere. Mrzitelji iz Resnika a ne meštani. To što ih zovemo meštanima  nema nikavo moralno zančenje a to što je mrzitelj ima i zato je neprihvatljivo objaviti moralni pad jednog društva.

Reč “navijači“ kao skrivalica za mnoge stvari se koristi već godinama unazad. I ja navijam za neki klub u ovom ili onom sportu i da li to znači da i ja pripadam tim navijačima koji su se tukli u Resniku? Da li su oni tamo došli da navijaju za svoj klub? Ne, oni su tamo bili da svoje ideje i svoja grozna politička mišljenja koja nemaju nikakve veze sa sportskim navijanjem. Nazivajući ih navijačima kada god naprave neki ispad je sakrivanje suštine, ublažavanje odgovornosti aktera i same države i sakrivanje istine da su u pitanju obične budale.

Gradonačelnik pažljivo biranim rečima* objašnjava kako je ova mržnja zapravo samo oblik neinformisanosti i zabrinutosti i time ga uspostavlja kao nešto prihvatljivo i benigno jer se može izlečiti nekom količinom informacija. Nakon čega on informiše pobunjeni narod da nema čega da se plaši jer je u pitanju nekoliko Romskih porodica gde ima i dece pa oni neće moći da ugroze idilu i miran život u Resniku jer su ipak nadmoćniji. Dakle, njih je malo i slabi su za vas pa kada vas napadnu, jer Romi to rade po defoltu, lako će te se odbraniti. Problem rešen, meštani su informisani i time zauvek izlečeni od budalaština. Zanima me da je Roma malo više da li bi gradonačelnik savetovao takozvanim meštanima civilne parole i noćne straže?  Dopušta gradonačelnik da sve to, malo iz daljine, podseća na retničku mržnju ali sve je to maglovito jer  još nije niko ubijen odnosno nema podizanja spomenika žrtvama i dana žalosti. Po ovome etnička mržnja počinje tek sa pogibijom a svest o tome da je upitanju mržnja netraje duže od dana žalosti.

Sve je  jezički ublaženo i pretvoreno u lingvističku mutnu baru u kojoj se ništa nevidi a mnoge važne reči su izgubile svoj smisao i potponule negde u misaoni mulj.

A Romi? Šta oni o svemu tome misle je nemoguće naći. Pita li ih neko o njihovom strahu, o njihovom pogledu na svet koji ih neželi i svakodnevnoj teskobi usled činjenice da su svi potencijalne žrtve ovih ludaka? Šta oni kažu za važne reči kao što su sloboda, jednakost ili pravda,? Da li se zna bilo šta o njihovim željama i načinu na koji žele da žive?  Oni su naši nevidljivi sugrađani i jedni od mnogih nezaštićenih žrtava beščašća koje traje i koje će sutra zakucati na druga vrata a onda nemojte da se pravite da niste kod kuće kao što ste se pravili gluvi kada je kucalo na vrata vašeg suseda.

* sve gradonačelnikove misli našao na B92

Bob Lebowski

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *