Smrt latiničnom Š

Smrt latiničnom Š

Smrt latiničnom ŠOsvanuo grafit u Novom Sadu, srpskoj Atini, gde hoće decu u školama da podele na muško i žensko, gde je balkanski kasapin zamalo dobio ulicu, gde vlada četnička stranka evropske orijentacije , gde su DVERI prošle cenzus i gde je ne davno bila repriza mitinga na Gazimestanu. Grafit nam poručuje  “SMRT DOĐOШIMA”  sa sve ćiriličnim Š.

Moglo bi se reći da je ovo pisao neki autohtoni stanovnik Vojvodine koji, osim što mrzi dođoše, isto tako gaji ne svakidašnju mržnju prema latiničnom Š. Sva druga slova su u redu ali to Š liči na S i nije tako raskošno kao ćirilično. Možda je pisac hteo i da napiše „SMRT LATINIČNOM Š“ ali verovatno nije imao vremena da za tako nešto. Sve je ovo ostaje u domenu teorije jer vinovnik nije otkriven i ne možemo mu postaviti pitanje da li je samo nepismen ili stvarno mrzi ćirilično Š. Zato nam ostaje samo da nagađamo.

Recimo da je ovo pisao neki pripadnik klero-fašističkih falangi koje ordiniraju Vojvodinom. Poznate su nam sve njihove aktivnosti od raznih grafita do paljenja zastave Vojvodine. Aktivno su provocirali građane Vojvodine koji ne misle kao oni i neprestano su upozoravali na one koji žele smrt dođošima i otcepljenje Vojvodine. Jedini problem je bio u tome što se niko takav u Vojvodini nije pojavio. Da li treba sada da ispadnu lažovi? Da li treba da ispadne da se bore protiv neprijatelja koji ne postoji?  Kakav je to neprijatelj koji se ne bori? Ne. Tome se mora stati na put. Ako neće oni da se bore protiv nas onda ćemo mi da se borimo protiv nas, da bi svet mislio kako je naša borba opravdana. Ovde dalje mogu da teoretišem i zamislim koliko su samo imali problema da ovu novu taktiku pojasne svojim članovima. Već čujem pitanja članova: Kako sada to, pa mi nismo oni? A da li to sada znači da su oni mi? Ko smo sada mi? Kakav sada požar u Rajhstagu?  Nakon odgovora na ova i slična pitanja odabrali su nekoliko članova koji će izvršiti ovaj nasrtaj na same sebe.  Recimo da je jedan od njih dobio zadatak da napiše SMRT DOĐOŠIMA ali na neprijateljskom pismu. Težak zadatak. Pretpostavimo da je nakon mesec dana priprema uspešno savladao mrsko mu pismo i bio spreman za akciju.

Bila je noć. Samo jedno ulično svetlo je bilo ispravno ali dovoljno da osvetli zid na kome će napisati grafit. Ozbiljnog izraza na licu tiho se približava zidu. Uvek je zadatke izvršavao precizno i sa puno elana, bilo da napada druge ili sebe kao ovog puta. Slušao je on kada je vođa objašnjavao da je ovo napad na njih kroz napad na nas ali još mu sve to nije potpuno jasno. Možda je u tom momentu razmišljao da ne bi bilo loše da preduzme inicijativu i spali zastavu Srbije i tako ode korak dalje u akciji. Možda ga zbog toga pohvale na sastanku. Ne, zastava je svetinja. Bilo kako bilo počeo je da piše. Prvo je napisao SMRT. Ovo je bilo lako. Više puta je to već pisao a sada ona mrska reč. DOĐO … Pretpostavimo da je tu malo zastao. Možda na primer zato što mu se iznenada u glavi pojavilo ćirilično slovo Š u svoj svojoj lepoti. Ima tu neku „grabuljastu” lepotu i sklad. Ponekad je provodio sate ispisujući ovo slovo. Jedna horizontalno i tri vertikalno. Jednostavno i lepo. A tek ono crkveno Š zanosnih oblina, milina.  …ШIMA. Zadatak obavljen. Skuplja stvari i odlazi u noć bez svesti o tome da je slovo Š napisao ćirilicom.

Pretpostavimo da je sutradan otišao na sastanak falange gde mu je prišao vođa i rekao. „Znam kako ti je i ja bih verovatno tu popustio. Volim slovo Ш i nije me stid. Evo čak ću ti priznati da ima jednu ukoričenu svesku gde ponekad ispisujem slovo Ш. Jedan red obično rugi red crkveno.“   Našem junaku odmah je postalo lakše i on priznaje da isto ima svesku, doduše ne ukoričenu, gde ispisuje slovo Ш. I to na isti način. Obično pa crkveno. Srećni su i dogovaraju susret gde će jedan drugom pokazivati ispisane stranice.

Mogao bih ovako u nedogled, ali postoji samo jedna stvar koje je izvesna u svemu ovome a to je da je neki nepismeni idiot napisao grafit kojim širi mržnju. Ko god on bio i kakve god da su mu namere ja sam na suprotnoj strani od njega, i u teoriji i u praksi.

Bob Lebowski

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *