Vreme izbora i straha

Uskoro će izbori i sve će političke partije pojuriti ka svom plenu. Biće to vreme plakata, bilborda, papira u poštanskim sanducima, magije markentinga, okultnih veština spin doktora, i tv spotova koji liče na brošure Jehovinih svedoka. Nemam ništa protiv ove religijske grupe niti me interesuju samo sam bio u prilici da vidim neki od njihovih časopisa gde su slike sa prizorima gde svi žive na jednom mestu u nebeskoj harmoniji. Tigrovi i antilope zajedno bezbrižno jure poljima a svi ljudi na svetu sa osmesima sede za bogatim trpezmama i gde je vreme večnog proleća a nebo zauvek vedro.

Sva moguća mesta biće izlepljena sličnim prizorima i portretima političara koji se wagnerovski šepure sejući optimizam i strah. Svaka parola će uglavnom imati ukodirana oba ova elementa. Šta će se desiti ako im damo glas a šta će se desiti ako to ne učinimo.

Nikad mi neće biti jasno kako to slika političara na plakatu i nekakva parola mogu privući ljude da im daju svoje glasove ali suprotno mogu veoma lako da zamislim. To je savim uredu, ne dati glas nekome ko se šepuri na plakatu napuderisan, izveštacen, fotošopiran i nadrkan sa namerom da te uplaši i porukom da ako mu ne damo glas sve će da se raspadne. Voleo bi da znam da li postoji čovek u Srbiji koji se odlučio za koga će glasati u momentu prosvetljenja koje je nastalo pri susretu sa očima na plakatu i mantrom ispisane poruke. Jedan pogled menja sve.

Nekada su crkve imale monopol nad strahom. Plašile su grehom, paklom, bolestima, božijom kaznom, đavolom, vratima raja gde će sve biti vrednovano, Isusovim mukama, razmin čudnim bićima iz mraka i sličnim stvarima. Sve je to morao da prati i dobar marketing sa sve plakatima. Dobro, ne plakati ali nešto veoma slično. Dovoljno je videti kako su crkve markentiški oslikane prizorima koji pozivaju da nikako neodete od njih to jest da im date glas. Unajmljivali su oni i slikare da svojim platnima ovekoveče robu koju su najbolje umeli da prodaju a to je strah. Biće mi ovde zamereno da zanemarujem umetničke domete ali ovde nije reč o umetnosti. Tako skupljeni glasovi bili su dobro platežno sredstvo za kupovinu ovog ili onog vladara, kralja, državnika ili već nekog sličnog kako bi se napravio ovaj simbiotički spoj koji je prerastao u jedno.

Strah se iz bogomolja polako seli u reklamne agencije pa zato one imaju toliko mnogo vernika i imaju puno više da ponude. Radi se samo o prelasku kod konkurenta koji je razbio monopol i sada želi da preuzme posao. Ipak strah je vredan prozivod i ne sme biti ne iskorišten. Slažem se da su umetnički dometi u ovom slučaju mali ali ovo je tek početak. Advertajzing je u svom paganskom dobu i šta će tek biti kada stignu do monoteizma ne smem ni da zamislim jer imamo već nekakve spin doktore koji su nešto kao prvi proroci sve dok se ne svede na par najjačih pa svaki od njih napiše svoju knjigu svete istine koja brani uvid u sve ostale. Onda će se se pojaviti i nekakav advertajzing Jerlusalim što bi značilo i pojavu nekakvih reklamno-krstaških ratova, spin templara, malteških reklamnih stručnjaka, reklmanih patrijarha ili papa a možda i nekog spale na lomači u reklamne svrhe. Obe doktrine počivaju na ekonomskm pitanju: Koliko ih uplašimo toliko će da vas košta. Glasači su tu samo sredstvo trampe.

Tako će nas svi i u ovim izbornim kamapnajma plašiti Kosovom, ratom, svetom, ocepljenjem Vojvodine ili Sandzaka, lošim standardom, krizom, susednim državama, bankama, krajem sveta, svojim protivnicima i samima sobom i mnogim drugim stvarima.

Ne želim ovim da napadnem sistem glasanja kao principa demokatije, niti sam anarhista ili nihilista, već samo žellim reći da je uvek potrebno zaviriti ispod površine i ne pristati na strah koji prodaju šarlatani raznih vrsta. Ako nema nikoga osim prodavača straha, ako nema nikoga da ponudi jasan plan, ako nemaju ništa drugo da ponude osim da nas plaše svojim protivnicima, ako misle da je reklama suština politike onda na svom izbornom mestu uzmite olovku i na glasačkom listiću nacrtajte svoj lični izborni plakat i otiđite sa osećajem da ste glasali odgovorno i pravedno bez straha.

Bob Lebowski

 

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *