Pregovori

Pregovori

Gost bloger iz budućnosti

Nikola Tomisavljević novinar iz Beograda, Srbija 17. 03. 2022

Danas je okončana poslednja runda pregovora sa takozvanom Republikom Srem,  odnosno Sremskim Karlovcima kao glavnim gradom. Naš predsednik Tomislav N. se upravo vratio iz Novog Sada sa veoma lošim vestima. Pregovori su bili veoma dugi i iscrpljujući a u jednom momentu naš predsednik je morao da podigne glas jer su mu javili da nije pronađen ni jedan čovek u Srbiji koji nema orden.

Pregovori
Kućerak u Sremu -Mesto gde su vođeni pregovori

Napeto je bilo tokom trajanja pregovora ali prava drama je počela danas kada se sastao državni vrh Srbije. Predsednik takozvane Republike Srem, Bob. L., je dao izjavu da neće odstupiti od puta koji je Srem izabrao prošle godine i da ne pristaje ni na jednu zahtev Tomislava. N. Pregovori su se vodili na neutralnom terenu u glavnom gradu Republike Bačka i Banat a domaćin je bio grof Nenad Č. koji je izjavio da se nada da će Srbija potpisati ovaj sporazum i tako dobiti datum pristupanja u BU (Balkanska Unija). Poslednjeg dana pregovora  pao je na rođendan grofa Nenada Č. pa su obe delegacije kupile poklone i poželele dug život grofu Č.  Delegacija Sremskih Karlovaca je grofu poklonila štap sa dijamantskom glavom optočenom rubinima dok je naša delegacija poklonila jedan predivni kožni kofer sa dvesta hiljada evra.

Naš državni vrh je izdao saopštenje u kome se kaže, da su uslovi takvi da ih je nemoguće prihvatiti i sasvim je ne izvodljivo odbaciti zato su se odlučili za strategiju uključivanja u pregovore i ostalih zemalja članica BU. Zato je naš premijer  Ivica .D. već danas otputovao u Republiku Bor i Zaječar gde se sastao sa njihovim predsednikom Zoranom S.  i zatražio podršku za našu viziju sporazuma. Nakon toga  Ivica D. će sa istim namerama otići  u glavni grad Republike Podunavlje, Smederevo, gde će razgovarati sa njihovim predsednikom. Tu se diplomatska aktivnost državnog vrha neće završiti. Predsednik Srbije Tomislav N. će otići u Šabac gde će sa predsednikom Republike Mačve i Kolubare, Aleksandrom V., razgovarati o teškoj situaciji u regioni i pregovorima u Novom Sadu. Nije isključeno da će posetiti i nama prijateljsku Republiku Šumadiju koja je uvek bila naš saveznik.  Predsednik Republike Šumadije, Emir K. , je već preko svog portparola poručio da podržava sve napore našeg pregovaračkog tima. Posle ovih diplomatskih aktivnosti premijer Ivica D. će voditi konsultacije sa svim parlamentarnim strankama nakon čega će doneti odluku da li ćemo pristati na ultimatum BU i Sremskih Karlovaca ili ne.

Za to vreme neke političke partije u opoziciji su vrlo aktivne u pokazivanju svog stava u vezi pregovora. Najkonkretnije poteze čini DSS (Dverska Stranka Srbije) i njihova dva predsednika Doktor V. i Vladan G. Oni su danas organizovali proteste u centru Beograda koji će trajati sve do donošenja odluke o potpisivanju. Oba predsednika su izjavila da su oštro protiv potpisivanja ovog ultimatuma i da je Srem oduvek bio sveta srpska zemlja. U Sremu su Srbi nekada jeli zlatnim priborom za jelo dok su narodi današnje BU živeli na fotosintezi. Dodali su još da oni nikada neće priznati jednostrano proglašenje nezavisnosti Republike Srem i da ih ne zanima ulazak u BU. Nakon ovoga predsednici su pozvali sve svoje simpatizere da, u centru Beograda,  svako iskopa rupu i zakopa se do pojasa. Ovo će biti oblik protesta koji će se i u buduće koristiti u sličnim prilikama. Pri tome će svaki, do pojasa zakopani, demonstrant imati u ruci teniski reket kojim će zamahivati naizmenično bekend i forhend prema zamišljenoj BU nemani. Na glavi će svaki protestant imati saksiju sa petunijama jer su petunije najsrpskije cveće na svetu zato što kada brzo i više puta izgovorite ime ovog cveća izgleda kao da govorite Putin, Putin, Putin.

Podrška srpskom pregovaračkom timu je stigla i iz Sombora gde se nalazi međunarodni sud za ratne zločine, poznat kao somborski tribunal. Najpoznatiji Somborski zatvorenik Milorad D., kome se tamo sudi za sveopšte zastrašivanje Sremaca, je uputio telegram podrške pregovaračkom timu i njegovim naporima da se pitanje Srema uspešno okonča. U telegramu između ostalog piše “Državni vrh Srbije i ja se borimo za istu stvar svako na svoj način i svako na svom mestu. To da sam se u jutarnjem programu Televizije Srem pojavio mamuran, podbuo, neočešljan i kako je to zastrašilo građane Srema je obična izmišljotina koju ću ovde oboriti. Živela Srbija.”

Desio se i manji skandal  tokom večernjeg Dnevnika. Nepoznati sedokosi muškarac je upao u studio Radio Televizije Srbije i oteo mikrofon od spikera da bi nekoliko minuta nerazumljivo i nepovezano vrištao. “Fusnota … prvi sam se setio … pitaj te ih za fusnotu … baci te na pregovarački sto fusnotu, i BU i Srem.” Niko nije uspeo da protumači buncanje ovog čoveka a i ubrzo je stigla policija i uhapsila ga dok je uzvikivao “Da li vi znate ko sam ja?“  Portparol policije je kasnije izjavio a je reč o Borisu T. o kojem nema nikakvih podataka kao da nikada nije postojao.

Bob Lebowski

Author: Bob Lebowski

facebook comments:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *